Rutte: “Het coronavirus is met een comeback bezig”

Regionaal – Vanavond gaven premier Rutte en minister de Jonge een persconferentie. De premier maakt zich zorgen over het oplopende aantal besmettingen. Vooral in de Randstad loopt het aantal besmettingen snel op. “Het is zorgelijk.”

De premier zegt dat er extra maatregelen nodig zijn omdat de Nederlanders minder streng omgaan met de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden en heel vaak handen wassen. En dat moet weer veranderen. “Het gevoel van noodzaak moet terug.”

Het aantal besmettingen in Nederland stijgt zo snel dat het kabinet met de zes regio’s in het westen van het land nieuwe regels noodzakelijk vindt. “Het virus is met een comeback bezig”, aldus de premier. “De feiten zijn zorgelijk.” Burgemeesters krijgen nu de leiding in de aanpak en bepalen straks de aanpak in hun eigen regio. Daarom maken na deze persconferentie de betreffende burgemeesters aanvullende maatregelen bekend, zei de premier.

De horeca in de regio’s waar nieuwe regels noodzakelijk zijn krijgen te maken met horeca die om 00:00 uur hun deuren moeten sluiten. Daarna mag niemand meer binnen. Om 01:00 moeten de deuren worden gesloten.

De regio’s waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In de regio’s waar extra maatregelen gaan gelden wordt het maximale aantal mensen dat binnen of buiten bijeen mag komen verlaagd van honderd tot vijftig, bevestigen Rutte en De Jonge.

“Dat geldt ook voor bruiloften”, zegt De Jonge. “Er zijn uitzonderingen, zoals voor demonstraties, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten.” De maatregelen gaan zondag 18.00 uur in.

Het lijkt erop dat onze regio voorlopig de dans ontspringt met het nemen van maatregelen.

Meer dan 10 procent van alle bekende uitbraakclusters is terug te voeren op de werksituaties, zei premier Rutte. “Daarom blijft ons advies: blijf zo veel mogelijk thuis.”

Rutte waarschuwt dat het aantal ziekenhuisopnames fors aan het stijgen zijn. In Amsterdam en Rotterdam zijn al speciale corona-afdelingen in ziekenhuizen opnieuw geopend. De premier geeft aan dat met deze snelheid er over drie weken zo’n 10.000 corona-gevallen per dag bij komen. “Dat kunnen we de zorg niet aandoen.”

Hij zegt dat de consequenties niet te overzien zijn, ook voor de horeca en andere bedrijven. Hij doet een stevige oproep om weer streng te zijn. “We moeten het nog een keer doen.”

Ook gaf de premier complimenten aan de horeca. “Die doen en hebben het fantastisch gedaan.”

Volg ons op Facebook