Vanaf 1 januari ‘roettax’ op oudere of zwaardere diesel-auto’s

Regionaal – Vanaf 1 januari gaat de regering een toeslag heffen op diesel-voertuigen die te veel fijnstof uitstoten. Deze fijnstoftoeslag -in de volksmond roettax- bedraagt maar liefst 15% boven op uw huidige wegenbelasting.

Met de regeling probeert de overheid het minder aantrekkelijk te maken om in een vervuilend dieselvoertuig te rijden. De belasting gaat gelden voor auto’s zonder fabrieksroetfilter die meer dan 5 milligram fijnstof per kilometer uitstoten. Dit zijn vaak de wat oudere dieselauto’s.

Maar ook zwaardere dieselvoertuigen met een filter ontkomen waarschijnlijk niet allemaal aan de toeslag. Sommige dieselauto’s, zoals zware dieselbestelauto’s, hebben een fijnstofuitstoot in milligram per kilowattuur (kWh). Hiervoor komt er ook een norm. Heeft u een dieselauto die meer dan 10 milligram per kWh fijnstof uitstoot? Dan gaat u ook de fijnstoftoeslag betalen vanaf 1 januari 2020. Formeel moet dit laatste voorstel nog langs de Eerste Kamer.

Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt en tussen de 1350 en 1450 kilo weegt,  betekent de roettax een verhoging van 225 euro per jaar.

Wilt u weten hoeveel fijnstof uw auto uitstoot? Kijk dan hier.

Volg ons op Facebook