Veegactie politie in gemeente Zaanstad geeft mooi resultaat

Een politieagent neemt in beslag genomen spullen mee
Foto: Haico Kats

Zaanstad – Afgelopen week trok Politie Noord-Holland in samenwerking met het Openbaar Ministerie, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), ruim twintig gemeenten en de Omgevingsdienst in haar gebied meerdere meldingen na op zoek naar drugs, wapens en andere ondermijnende illegale activiteiten. In Zaanstad leverde dat een zeer succesvol resultaat op.

Er werden zeven vuurwapens, meerdere soorten harddrugs, zoals XTC, cocaïne en hennep, en cashgeld in beslaggenomen en drie personen zijn aangehouden. Ook werd illegale bewoning aangetroffen. De gemeente heeft twee panden gesloten.

‘Vuist tegen criminelen’

Doel van deze actie is drieledig: opvegen (bijvoorbeeld aangetroffen drugs en wapens uit het circuit halen), informatie vergaren en criminele activiteiten verstoren. Burgemeester Jan Hamming: ‘Juist door samen als één overheid op te treden, kunnen we een vuist maken tegen de criminelen. Zoveel mogelijk goederen afpakken en panden die gebruikt worden voor illegale activiteiten sluiten, zodat misdaad niet loont.’

Garagebedrijf dicht na wapenvondst

De eerste ochtend, maandag 8 oktober, werden al gelijk zeven vuurwapens gevonden in een garagebedrijf en een woning in Zaandam. Het bedrijfspand aan de Tienlingstraat is per direct gesloten op last van de burgemeester. In een garagebedrijf aan de Penningweg werd op dinsdag onder meer een handelsvoorraad xtc-pillen aangetroffen. Ook dat bedrijf is per direct gesloten. Op andere locaties werden harddrugs en geld aangetroffen.

In Assendelft zijn op een bedrijventerrein elf bedrijven gecontroleerd. Daar is in één bedrijf illegale bewoning geconstateerd en bij andere bedrijven diverse milieuovertredingen.

Melden heeft zin

De meldingen komen vanuit allerlei signalen. Van de wijkagenten, maar ook veel van burgers en ondernemers die meldden via Meld Misdaad Anoniem, of signalen vanuit de gemeente. Arjan de Zeeuw, van het Ondermijningsteam van de politie: ‘We willen met deze veegactie ook de inwoners laten zien: het helpt wél als je melding doet van dingen in je buurt die niet kunnen.’

Volg ons op Facebook