Coming-out-day: De Gulden Regel van Mostafa Hilali

Op 3 augustus was Mostafa Hilali met zijn vrouw bij de BBQ van Pink Marrakech. Dit jaar hadden ze geen bootdeelname bij de Pride dus op de avond ervoor gezamenlijk genieten van woorden, muziek, dans, netwerken, lachen en eten. Mostafa sprak de groep toe. Mooie woorden. Woorden uit het hart van een man, heteroseksueel, moslim, vader, militair en meer. 

Vandaag is het #coming-out-day. Een mooie gelegenheid om zijn woorden verder de wereld in te sturen. De Gulden Regel van Mostafa Hilali 

Waarom sta ik hier? Niet omdat ik eindelijk uit de kast ga komen. Daar staat namelijk mijn prachtige vrouw Linda.

Ik sta hier omdat ik geloof in de Gulden Regel. Dus wat ik voor mezelf wens wens ik een ander ook toe. Ik wens mezelf om mezelf te zijn. Met plus en minpunten. Om te mogen zijn wie ik ben. En dat wens ik anderen ook toe. Dat zegt de mens in mij.

Als moslim denk ik hetzelfde. Een Hadith zegt: “Je bent pas een ware gelovige als je je broeder hetzelfde toewenst wat je jezelf toewenst.” De religieuze praktijk waarin ik ben opgegroeid was ook zo. Mijn ouders hebben ons orthodox en traditioneel opgevoed tot en met Koranschool. Maar tegelijkertijd gaven ze anderen de ruimte om zichzelf te zijn. Zo weigerden ze nooit de beste vriend van mijn broer. Niels was openlijk homo, maar altijd welkom. En toen Gerrit, de broer van mijn ex-vrouw, mijn moeder tegenkwam in de tram, moest er geknuffeld worden. Van beide kanten, want Gerrit was familie ondanks de scheiding. Stel je dat eens voor. Mijn moeder met hoofddoek aan het knuffelen met een hippe Hollandse kerel in de tram 😉

Maar ook de militair in mij staat hierachter. Want ik ben ingezet in verschillende landen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Alledrie zaken die ik mijn LHBT-broeders en zusters overal toewens en waar ik hier ook voor strijd.

En ik sta als trotse Amsterdammer die treurt om de toename aan homofobie of gewoonweg homohaat. Want we moeten het gewoon noemen wat het is. En ik vraag me af waar de tijd is gebleven dat je pas echt een vent was als je in de IT had gefeest.

En de Marokkaan in mij roept mij ook op om te zeggen dat ik moet opkomen voor iedereen die de eerdergenoemde homohaat meemaakt. Wat ik weet heel goed hoe het is als vooroordelen en stereotypen het beeld bepalen, het frame creëren hoe anderen je zien. En ik weet hoe moeilijk het soms kan zijn om te moeten dealen met eeuwenoude tradities, normen en waarden die botsen met de keuzes en dilemma’s van onze tijd.

Ook sta ik hier als hetero man. Een man die nooit een pride hoeft te organiseren omdat hij nooit wordt aangesproken als minderwaardig, vies of eng vanwege dat hetero zijn. En juist daarom moet de hetero opstaan en zich uitspreken voor de LHBT-er die snakt naar een gewoon leven. Die hetero moet beseffen dat homoseksualiteit niet een feestje is waar de hetero 1 dag in het jaar naartoe kan. Nee, het is de realiteit waar LHBT-ers de overige 364 dagen van het jaar in leven. En dankzij haat, vooroordelen en discriminatie zijn niet al die dagen een feest.

Als laatste sta ik hier als vader van Sami.
En ik wil dat hij leert dat LHBT-ers mensen zijn. Gewoon mensen zoals wij allen. En dat onder die mooie mensen zijn ooms Nas BelarajFerdinand Schmidt en Tofik zich bevinden. En tante Souad Zouzou en Bregtje Visser. En dat die mensen het recht hebben om zichzelf te zijn. En dat als hij iemand iets slecht over homo’s hoort zeggen, dat hij dan zijn mond moet opendoen. En ze beschermen want dat doe je voor elkaar. En als hij zelf zou merken dat hij homo zou blijken te zijn? Dat dat dan ok is en dat papa en mama van hem houden zoals hij is.

Lieve mensen,
Pink Marakesh is er om ons te verbinden. Ons te verbinden als mensen. Ons de kans te geven om elkaar te leren kennen zoals we zijn. Shakespeare schreef in Hamlet: “This above all: to thine own self be true.” Vrij vertaald: Het meest belangrijke is dat we eerlijk naar onszelf zijn. Zolang niet iedereen dat kan, zolang sommigen de kast niet uitkunnen en zolang sommigen mensen LHBT-ers niet ok vinden hebben wij de plicht om BBQs, feesten, Prides, demonstraties, brieven en blogs te produceren. Want strijden voor het goede doe je zolang het nodig is en je doet het samen.

Pink Marrakesh dank jullie wel voor deze prachtige avond! Extra bijzonder dankzij de aanwezigheid van meerdere moeders van dappere homo’s en lesbiennes die uit de kast zijn gekomen en door hun moeders gesteund zijn ❤️🙏🏼✌🏼

#DeGuldenRegel

Volg ons op Facebook