januari 22, 2022

Beelden van drugs en smartphones vanuit Justitieel Complex Zaanstad opgedoken

Beeld: Arenda Oomen

Zaanstad – Op donderdag 11 oktober publiceerde de telegraaf beelden welke zijn gemaakt in het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad. Op deze beelden is te zien hoe gedetineerden in het bezit zijn van drugs en smartphones. Tevens is te zien hoe gevangenen op harde muziek aan het “feesten” zijn. De beelden zijn door de gedetineerden verstuurd naar kennissen en familieleden. Via via zijn de beelden in handen gekomen van misdaadverslaggever John van de Heuvel.

Op het moment dat deze signalen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn binnengekomen, is er direct actie ondernomen. Binnen het complex worden doorzoekingen uitgevoerd naar drugs en smartphones met internetverbinding. “Dat er binnen gevangenissen drugs circuleren is bekend”, zo verklaart John van de Heuvel. “Maar het bezit van smartphones vind ik buitengewoon schokkend. Deze telefoons kunnen worden gebruikt om ook buiten de gevangenismuren mensen af te persen en/of bewakers onder druk te zetten.”

Het JCZ  is gebouwd ter vervanging van gesloten inrichtingen in de regio, zoals de PIAOA (Bijlmerbajes), de Koepel in Haarlem en de penitentiaire inrichting aan de Tafelbergweg in Amsterdam. Het complex is per 1 juni 2016 in gebruik genomen en werd bij opening gepresenteerd als het meest moderne justitiële complex van Europa. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 68.000 m2 en biedt plaats aan ruim duizend gedetineerden in 667 cellen.

Een woordvoerder heeft inmiddels bevestigd dat het gaat om recente beelden. De gevangenen die op de beelden te zien zijn, zitten nog steeds vast in het JCZ. Er zal een intern onderzoek plaats gaan vinden, naar hoe de drugs en de telefoons binnen de muren van de gevangenis konden komen.

 

Volg ons op Facebook