Intocht in Zaandam: “Er zijn ook mensen die zwarte piet een warm hart toedragen”

Zaandam – Gisteren maakte de NTR bekend dat Sinterklaas bij de landelijke intocht in Zaandijk wordt begeleid door roetveegpieten. Sommige Pieten hebben veel roet op hun gezicht, omdat ze al vaak door de schoorsteen zijn gegaan. Anderen zijn nog niet zo ervaren en hebben dus minder roet op hun gezicht, is de lezing van de NTR. Deze verklaring kwam onverwacht voor het Sinterklaascomité Zaanstad. Een reden voor het comité om zich terug te trekken uit de landelijke optocht.De andere comités in de Zaanstreek doen wel mee. Ze leveren in totaal 165 roetveegpieten.

Patrick van Oorschot – secretaris van Sinterklaascomité Zaanstad – zegt het te betreuren dat de NTR tot deze keuze is gekomen. “NTR heeft een verdeling gemaakt voor het aantal lichte roetveegpieten, donkerdere roetveegpieten en enkele volledig geschminkte pieten. De negen comités die actief zijn in deze regio moesten aangeven hoeveel pieten zij konden leveren. Wij hebben geen aantallen opgegeven. Wij leveren geen roetveegpieten”.

Sinterklaascomité Zaanstad houdt vast aan de lijn van het Sint en Pieten Gilde en levert alleen donkerbruine pieten. Het comité heeft verschillende malen geprobeerd om het gilde, de verschillende comité’s, de NTR en de gemeente om de tafel te krijgen. Dit verzoek werd afgewezen.

Een week na de landelijke intocht organiseert het comité al jaren een eigen Sinterklaasfeest. Het feest vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 november op de Burcht in Zaandam. Om 12:00 uur komt Sint aan op het Vissershop. Uiteraard wordt dit feest begeleid door alleen zwarte/(donker-bruine) pieten.

Demonstraties

Er hebben zich groepen gemeld die tegen zwarte piet willen demonstreren tijdens de landelijke intocht. Over waar en hoe deze demonstraties zullen plaatsvinden wil de gemeente geen uitspraken doen. Het is in ieder geval de taak van de gemeente om de veiligheid van de bezoekers en de figuranten aan het feest te kunnen waarborgen.

Er zijn ook mensen die zwarte piet een warm hart toedragen

Op de facebookpagina Demonstratie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam  worden mensen opgeroepen om een tegengeluid te laten horen. Organisator Kevin benadrukt dat de kinderen geen last mogen hebben van deze demonstratie. “Het is een kinderfeest en dat moet het blijven. Wij zullen ons dus niet langs de route van de intocht laten zien. Vanmorgen  zaten wij nog met de gemeente rond de tafel. Wij probeerden ook boven tafel te krijgen of er helemaal geen zwarte pieten zouden meelopen. De gemeente kon/wilde daar geen uitspraken over doen. Als mensen zich bij ons willen aansluiten op 17 november zijn ze van harte welkom! Meld je daarvoor aan op onze facebookpagina”.

 

 

 

 

Volg ons op Facebook