Megawinkel Ikea in Zaandam van de baan

Zaanstad – Ikea heeft de bouw van een grote vestiging in Zaandam definitief geschrapt, meldt Dagblad Zaanstreek op de voorpagina. Het past niet meer in de huidige strategie van het woonwarenhuis. Een kleinere vestiging dan de bekende blauw-gele dozen wordt echter niet uitgesloten.

Afgelopen mei zette de Zweedse keten al een streep door de geplande winkel in Leiderdorp, hoewel Ikea sinds begin dit jaar eigenaar was van de bouwgrond. Een situatie die de nodige parallellen had met die in Zaanstad: eveneens grondeigenaar maar verder geen enkele zichtbare beweging. Hier tekenden Ikea en ontwikkelaar RON de koopovereenkomst voor de benodigde grond op bedrijventerrein Zuiderhout op 1 maart 2013. Eind vorig jaar werd Ikea juridisch eigenaar van dat terrein.

Kleinere winkels in binnensteden

Ikea werkt aan verschillende kleinere winkelconcepten die in stadscentra passen. Het bedrijf wil zijn volledige assortiment in een veel kleinere ruimte presenteren. Door nieuwe digitale tools en meer thuisbezorgmogelijkheden zouden die winkels geen grote voorraden hoeven aan te houden en evenmin parkeerterreinen nodig hebben. Het is een nieuwe poging om zich aan te passen aan het snel veranderende koopgedrag van consumenten.

Bron: Gemeente Zaanstad

 

Volg ons op Facebook