Stukken nieuwe Zaanbrug geheim of niet geheim?

Zaanstad/Wormerland – De gemeente Zaanstad heeft de vraag bij de Provincie Noord-Holland neergelegd of de stukken betreffende de bouw van de nieuwe Zaanbrug wel of niet geheim zijn. De provincie legde in mei 2018 geheimhouding op, maar maakte enige tijd later zelf informatie uit de documenten openbaar. Aan de hand van het antwoord van de provincie, zal Zaanstad conclusies trekken of de geheimhouding geschonden is en of daarmee het belang van Zaanstad geschaad is.

Het klonk zo nog zo mooi in maart 2010. De burgemeesters van Zaanstad en Wormerland en de waarnemend Commissaris van de Koningin van de Provincie Noord-Holland Elisabeth Post, ondertekenden een overeenkomst over de vervanging van de Zaanbrug. De brug zou in juli 2014 worden opgeleverd. Ruim vier jaar na de geplande oplevering gaat de discussie over geheimhouding van stukken, budgetoverschrijdingen en moet de aanbesteding nog worden afgerond.

Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) Zaanstad, stelde vorige week donderdag vragen over de opgelopen kosten en de openbaarheid van stukken tijdens de rondvraag van het Zaans Beraad. De stukken die de raadsleden van Zaanstad hebben gekregen over de nieuwe Zaanbrug zijn geclassificeerd als “geheim”. Ook de stukken die de raadsleden van Wormerland in het bezit hebben, dragen dit stempel. Maar deze stukken blijken niet met elkaar overeen te komen. Hierdoor is er geen overleg mogelijk tussen partijen van beide gemeenten. POV Zaanstad en POV Wormerland wilden uitleg over de verschillen in beide documenten.

Toen POV-raadslid Harrie van der Laan informatie deelde die door de provincie al eerder openbaar gemaakt was, werd zelfs de livestream onderbroken. Ook deze informatie “zou geheim kunnen zijn” aldus de gemeente. De volgende dag werd de uitzending alsnog op internet geplaatst, maar zonder het onderwerp Zaanbrug. “Zelfstandige censuur door de griffie van de gemeenteraad. Schandalig!”, zo meldt Van Der Laan de volgende dag op de Facebookpagina van POV.

Gisteren gaf de portefeuillehouder toe verrast te zijn door de informatie die Van Der Laan op tafel bracht. Hij dankte het raadslid voor zijn uitzoekwerk.

In maart 2014 ondertekenden Zaanstad, Wormerland en de Provincie een aanvullende samenwerkingsovereenkomst. Hierin werd nogmaals nader ingegaan op zowel de tijdsplanning als de kostenberaming. Met de bouw van de Zaanbrug zou in augustus 2015 begonnen worden waardoor de oplevering rond januari 2017 zou plaatsvinden. Het kostenplaatje zou rond de 20 miljoen euro komen te liggen. 5,25 miljoen euro voor Zaanstad, 5,25 miljoen voor Wormerland en de overige kleine 10 miljoen voor de Provincie Noord-Holland.

Inmiddels is de begroting naar boven bijgesteld. Tussen de 28 en de 30 miljoen euro zal moeten worden uitgetrokken. De Provincie Noord-Holland heeft aangegeven nog éénmaal 3 miljoen euro extra te investeren. Mocht er hierna meer geld nodig blijken, trekt deze partij de handen verder van het project af.

Foto: gemeente Wormerland


RegioZaanstad is een startende regionale nieuwswebsite gericht op de Zaanstad en omgeving. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws like dan onze Facebookpagina RegioZaanstad.

Volg ons op Facebook