Russische driemaster bezoekt Zaandam

Zaandam – Na 5 jaar liep vandmiddag fregat ‘Shtandart’, de replica van het Russische schip dat Peter de Grote in Sint Petersburg liet bouwen in 1703, Zaandam weer binnen. 

De originele ‘Shtandart’ was het vlaggenschip van de nieuwe Russische marine. Na zijn terugkeer in Europa ontwierp Peter de Grote met zijn opgedane kennis het schip, wat vervolgens onder leiding van de Hollandse scheepsbouwer Wybe Gerents in 4 maanden werd gebouwd. De tsaar zelf was nauw betrokken bij de bouw en voerde daarna als eerste kapitein het bevel over zijn lievelingsschip.

Vladmir Martus bouwde de replica, die op 4 september 1999 te water werd gelaten in Sint Petersburg. In 2000 maakte zij haar eerste reis naar Zaandam, uit eerbetoon aan Peter de Grote. Daarna bezocht ‘Shtandart’ de stad nog diverse malen en heeft zij in 2013 met een kanonsaluut het Zaans Ruslandjaar geopend.

‘Shtandart is inmiddels een vertrouwd gezicht in Nederland, als attractie in de havens en bij Sail evenementen, maar ook op het witte doek. In de film over Michiel de Ruyter, Nova Zembla en o.a. de Nederlandse documentaires De slavernij en Brieven boven water vervulde zij al een rol.

Rondleiding

Op 15 en 16 september is het mogelijk een rondleiding te krijgen aan boord. Een gids vertelt over de geschiedenis en het leven aan boord van een 18e eeuws fregat.

Inschrijven kan via www.zaanserfgoed.nl.

Foto’s: Haico Kats – Haicokats.nl

Volg ons op Facebook