Burgemeester sluit pand aan de Sluispolderweg

Zaandam – In een loods aan Sluispolderweg in Zaandam zijn kamers gevonden met twaalf slaapplekken die mogelijk gebruikt zouden zijn voor het onderbrengen van illegalen. De Inspectie SZW doet onderzoek in het kader naar mensensmokkel.

Tijdens de doorzoeking in de loods werden op een tussenverdieping kamertjes aangetroffen met twaalf slaapplekken. Met inzet van een politiehond werd een verborgen ruimte ontdekt waarin twee illegale personen met de Oekraïense nationaliteit werden aangetroffen. De loods bleek deels ingericht als woonruimte en deels als werkruimte en voldeed niet aan de arbeidsomstandighedenwet. Zo werden gevaarlijke stoffen niet volgens de daarvoor geldende regels opgeslagen, kon de hal niet veilig verlaten worden, was er struikelgevaar en bleek er onvoldoende afzuiging van lucht aanwezig.

Aanleiding

Het onderzoek startte deze zomer na een melding over de vermoedelijke huisvesting van illegale personen op de Achtersluispolder. Uit onderzoek bleek dat vanuit de loods personen werden vervoerd en tewerkgesteld bij verschillende bouwlocaties bij particulieren en bedrijven in Amsterdam en Rotterdam tegen een zeer laag uurtarief. Er volgde een controle van de Inspectie SZW waarbij 10 illegale personen werden aangetroffen met de Wit-Russische of Oekraïense Nationaliteit. Ze zijn allen gehoord.

Voor de burgemeester waren de bevindingen reden om direct tot sluiting over te gaan. Ook om een signaal af te geven. ‘Dit zijn misstanden van de ergste soort’, aldus burgemeester Hamming van Zaanstad. ‘Mensensmokkel mogen we niet accepteren. Ik ben daarom heel blij met deze gezamenlijke actie met de Inspectie SZW.’

Voorgeleiding

De rechter-commissaris van Amsterdam heeft de verdachte vandaag geschorst. Onder voorwaarden mag hij de strafzaak in vrijheid afwachten.

Volg ons op Facebook