Onderzoek naar mogelijke Romeinse wachttoren in Krommenie

Krommenie – Archeologen zijn op maandag 10 september -in opdracht van de gemeente Zaanstad- begonnen met het opgraven van iets wat mogelijke een Romeinse wachttoren is geweest. De restanten liggen op de plek van het huidige Provily Sportpark in Krommenie. Als het inderdaad om een Romeinse wachttoren blijkt te gaan, is dat een bijzondere ontdekking. Dat zou betekenen dat het Romeinse rijk zich verder uitstrekte dan tot nu toe werd gedacht.

Al in 1964 werd het vierkante gebouwtje door amateur-archeologen ontdekt. In dezelfde opgraving werd ook Romeins aardewerk uit het jaar 20-40 na Christus blootgelegd. Pas toen in de jaren ’90 een soortgelijk gebouwtje in Utrecht werd opgegraven -een Romeinse wachttoren- werd de link gelegd met Krommenie.

Open dag

Op zaterdag 22 september vindt een open dag plaats om de resultaten van het onderzoek aan geïnteresseerden te laten zien. Bezoekers en pers zijn welkom voor rondleidingen om half elf, half een en half drie. De ingang van de opgraving ligt aan de Marslaan in Krommenie, waar ook kan worden geparkeerd. Op de plek van de opgraving komen straks woningen.

Foto: Gemeente Zaanstad

Volg ons op Facebook