Het mysterie van de gele driehoeken in de wijken

Purmerend – In steeds meer wijken kom je ze tegen. Mysterieuze gele driehoeken op de weg. Volgens de een geven ze aan waar de kabouters met de gele puntmutsen zijn. Volgens de ander zijn deze tekens een ordinaire marketingstunt van een nieuwe telefoonprovider.

Wij doken in de materie en kwamen na een zoektocht erachter dat deze tekens op de weg een verwijzing zijn voor de brandweer. De brandweer brengt deze gele driehoekjes op het wegdek aan om met spoed rijdende brandweervoertuigen aan te wijzen waar een bluswatervoorziening te vinden is.

De gele pijl verwijst naar dit soort bluswatervoorzieningen.

Bluswatervoorzieningen zijn plekken waar de brandweer water kan tappen om brand te blussen: brandkranen, die zijn aangesloten op het waterleiding net, en brand putten die toegang geven tot het grondwater. In de praktijk bleek het echter steeds vaker voor te komen dat kranen of putten gezocht moesten worden. Het systeem van de gele driehoekjes is uitvoerig getest en werkt prima, aldus een expert van de brandweer.

Volg ons op Facebook