Opnieuw woningen dicht vanwege hennep

De ontdekking van de hennepplantage in de woning aan het Amrum zorgde voor veel consternatie. De hulpdiensten kregen midden in de nacht een brandmelding. Ter plaatse werd geen brand geconstateerd. Wel bleek de stroom in de betreffende woning te zijn uitgevallen. Uit een regenpijp kwam rook.

Zeventig huishoudens zonder stroom

Toen na aankloppen de deur werd opengedaan door de 42-jarige bewoner en een 39-jarige Zaanse vrouw, rook de politie een hennepgeur. Onderzoek in het pand leverde in de kruipruimte onder de woning een hennepkwekerij op met in totaal 236 planten. De stroomvoorziening naar de kwekerij bleek illegaal te zijn afgetapt uit de meterkast. De kabel waarmee dit gebeurde bleek overbelast te zijn en was hierdoor kapot gegaan. Niet alleen de stroom in de woning was uitgevallen. Ook ruim zeventig huishoudens in de omgeving zaten langere tijd zonder stroom. ‘Dit laat zien hoeveel gevaar en overlast hennepplantages kunnen veroorzaken’, aldus burgemeester Hamming. ‘Daar willen we echt een einde aan maken.’ Naast de sluiting loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek tegen de verdachten.

Eigenaar voor tweede keer in de fout

In de woning aan de Herengracht werden 126 potten met restanten van hennepplanten aangetroffen en apparatuur die wees op een professionele hennepplantage. In een andere woning van dezelfde eigenaar werden eerder al harddrugs zoals MDMA, cocaïne en amfetamine aangetroffen. Die woning aan de Krommenieërweg in Wormerveer werd toen voor drie maanden gesloten. De woning aan de Herengracht gaat nu voor zes maanden dicht.

Verscherpt sluitingsbeleid

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op woningen die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.

Volg ons op Facebook